Настояще ПДФ Печат Е-мейл

През 1952 г. Копривщица е обявена за град музей, през 1971 г. – за архитектурен и исторически резерват, а от 1978 г. тя получава статута  на национален архитектурен резерват с международно значение и селище за международен туризъм. Благодарение на професионалното консервиране и реставриране на стари къщи, чешми, мостове и улични ансамбли се запазва уникалният възрожденския дух и облик на града и в началото на ХХI в. Статутът на Копривщица като национално-архитектурен резерват с международно значение е основният капитал, върху който се гради стратегията за устойчиво развитие на селището.

c   a

Днес основен поминък на населението е традиционното картофопроизводство, а през последните години са засадени и около 300 дка малинови насаждения. На територията на общината работи и модерно оборудвана мандра. Развиват се и дърводобив и дървопреработка. Тъй като земеделието е нискоефективно поради бедната почва, а животновъдството е слабо развито, днес се търсят алтернативни форми на поминък и развитие. На първо място това е развитието на културен, конферентен и екологичен туризъм, който залага на най-важните предимства на Копривщица – уникални природни дадености – съхранена красива природа, благоприятен климат, богати исторически и културни традиции, будно и предприемчиво население.

По отношение на етническия състав Копривщица е еднородна – тук живеят 100% етнически българи. Коефициентът на грамотност на местните жители е 99.8 при 98.2 за страната.

b   e

И днес копривщенци ратуват не само за личното си добруване, но и за стопанското и културно развитие на съгражданите си, за издигане на общественото благосъстояние и благоустройството на града, за да предлага той на своите многобройни гости удобство и уют, спокойна атмосфера и културна програма. Стремежът на местните хора е да запазят магията Копривщица,  караща всеки, посетил я веднъж, да не я заборˆви никога и неизменно да се връща при нея, да слуша жадно тази обаятелна приказка без край...

 

 

(По материали от Стратегия за устойчиво развитие на Копривщица 2002-2006 г. Колектив под ред. на Борислав Виларов)

 
Български (България)English (United Kingdom)

Онлайн резервации

Копривщица 2077,

ул. "х. Ненчо Палавеев" № 15,

Рецепция - 0887 398713, 07184 2123, 07184 2144

Управител - 0894 747263,  0889 070077, 0879 016171

е-мail -  info@hadjiite.bg

 

Търсене

created by Optimall Solutions