Копривщица ПДФ Печат Е-мейл
Копривщица – скътаното в сърцето на Същинска Средна гора селище, се намира на 112 км източно от София и на 89 км северозападно от Пловдив.

Територията на общината обхваща само гр. Копривщица, разположена на 139 234 дка вековни дъбови, букови и иглолистни гори, а само 1 566 дка е фонд населено място.

Със своите 1060 м надморска височина градът е най-високо разположеният в цялата ни страна. Балканът го притиска от всичките му страни, а котловината, в която се намира изграденото по поречието на река Тополница селище, е тясна – с дължина 3 км и широчина над 600 м. Днес къщите на Копривщица пълзят по околните височини във всички посоки, там, и където е удобно за жителите му, и където гостите на това свято място, ще се чувстват удобно и защитено, но без това да нарушава и загрозява околната красива природа.

В принадлежащата към землището на Копривщица територия се извисява първенецът на Средногорието – връх Богдан (1604 м), следван от намиращия се по-близо до града връх Буная (1572 м). Климатът е планински, много здравословен и макар че зимата е дълга, мразовита – от ноември до април, това е мястото в България с най-много слънчеви дни през зимните месеци. През деня е топло, всичко се топи, а през нощта студът сковава земята, при пълнолуние температурите могат да паднат и до минус 28-30º по Целзий. Съчетанието от чист боров въздух и студена питейна вода превръща Копривщица в незаменим за здравето курортен център през цялата година.

 

Може би най-нежният лирик на България, родом от Копривщица, поетът Димчо Дебелянов, описва най-точно своето родно място, закътано „дълбоко в девствени недра”, където „виши клони непреклонната Гора”.

 

А летописецът на Априлското въстание Захари Стоянов възкликва удивен:

„Боже мой, селце като кутийка, гдето се ражда само ръж, гдето зимата е девет месеца, гдето най-работните пътища са широки таман две педи, гдето знатните гости се считат за хаджии, гдето не е стъпвал кракът ни на Бланки, ни на Ами Буе, ни на Киприян Роберта, ни на Луи Леже и пр., пр. – и такава паплач от деятели и родолюбци!  Необяснимо!”

Необяснима до ден днешен, дори и за пишещия тези редове, е притегаталната сила на този малък градец за туриста, за родолюбеца, за търсещия приключението и неизвестното, защото „тук дремят приказки старинни” за вехти войводи и храбри жени, тук се пишат и преписват книжици, които будят народната свяст, тук се раждат сърцати воеводи и апостоли на гордостта и свободата българска, но и нежни поети, национални писатели и духовни водачи. Тук, зад високите дувари и порти и по калдъръмените вити улички, се лее чиста и звучна българска реч.

Нескрито е удивлението и на многобройните туристи от страната и чужбина, посещаващи днес Копривщица, защото това планинско градче е сред малкото живописни кътчета, даряващи ни със спокойствие и тишина, чиста природа и здравословен климат през лятото и още повече през чудните зимни дни. Уникалното на това място са съхранената възрожденска атмосфера и духът на отминалите времена. За тях ни нашепват тесните калдъръмени улички, високите каменни зидове, огромните чорбаджийски порти на заможни търговци, сводестите мостове, прегърбили снага над реката, старинният стил на къщите, запазен и до днес, което ги превръща в образец на българския архитектурен гений.

С такава история и култура, съвсем естествено, градът музей и архитектурен резерват привлича върху себе си вниманието на историци, етнолози, фолклористи, архитекти, музиковеди, краеведи…

 
Български (България)English (United Kingdom)

Онлайн резервации

Копривщица 2077,

ул. "х. Ненчо Палавеев" № 15,

Рецепция - 0887 398713, 07184 2123, 07184 2144

Управител - 0894 747263,  0889 070077, 0879 016171

е-мail -  info@hadjiite.bg

 

Търсене

created by Optimall Solutions